TARIM
Burdur ilimizde faaliyet gösteren şeker fabrikası ile yapılan görüşmeler neticesinde şeker pancarı ile gelen tarımsal topraklar kurum arazisine nakil edilerek ilk etapta yaklaşık 50000 m2 alan ekilebilir hale getirilmiştir. Kurumumuz ihtiyaçları doğrultusunda yonca ekimi yapılarak hayvancılık atölyesinde ihtiyaç olan kaba yem ihtiyacı karşılanmıştır.
2021 mart ayı itibarı seracılık faaliyetine başlanarak marul, salatalık, turp, domates, biber, patlıcan, kavun ve karpuz üretimiz devam etmekte olup işyurdu kantinimizde ve genel bütçe ambarımızın hükümlü iaşesi ihtiyacını karşılanmaktadır.
2022 yılında Devlet Su İşleri ile yapılan görüşmeler neticesinde dere yataklarında bulunan alüvyon toprak araziye nakledilerek 13.800 m² ekilebilir alana dönüştürülmüş küçükbaş hayvanların kış ayında otlatılması amacıyla suni mera oluşturulmuştur.
Ayrıca bölgede önemli bir yere sahip olan ıtri bitkisi içerisinde yer alan lavanta yetiştiriciliği amacıyla 40.000 m² alanda gerekli düzenlemeler yapılmış ve lavanta dikimi 2019 yılında gerçekleştirilmiştir.
Arazini yapısıyla ilgili Burdur İl Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile yapılan görüşmeler neticesinde ağaçlandırma bölgeleri tespit edilerek 1200 adet çetnır cinsi ceviz ağacının 2019 yılında dikimi yapılmıştır.
HAYVANCILIK
İlimiz bulunduğu konum itibariyle teke yöresinin başkenti olarak adlandırılmaktadır. Keçi yetiştiriciliğinde bölgenin simgesi olan honamlı ırkı yer almaktadır. Bu kapsamda 2020 yılında İşyurtları Daire Başkanlığı uygun görüşü doğrultusunda honamlı cinsi keçi çiftliği projesi onaylanmıştır. Yapılan yatırım doğrultusunda 1250 m2 kapalı alanda 1.keçi ağılı tamamlanmıştır. Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, tarafından honamlı projesine kurumumuzla paydaş olarak katılmış ilk etap keçi alımı yapılmıştır. 2021 yılında projenin 2.etabına geçilmiş 1250 m2 kapalı alana sahip 2. keçi ağılı inşaatı tamamlanmıştır. Söz konusu atölyede İzmir Foça Açık Ceza İnfaz Kurumundan saanen cinsi keçi kurumumuza aktarılmıştır. 2023 yılında Cumhurbaşkanlığı yatırım programına alınan 3. Ağıl projesine başlanılmış ve TİGEM den halep ırkı keçi alınmıştır. Hayvancılık iş kolunda bakımı yapılan keçilerin günlük üretilen sütleri için 48 başlıklı sağım hane projesi yapılarak faaliyete geçmiştir.
SÜT ve SÜT ÜRÜNLERİ ATÖLYESİ
2021 yılında tarım ve hayvancılık işkolları yatırım kapsamında ilk etapta peynir üretimi yapılmış olup klasik keçi peyniri üretilmiştir. Söz konusu atölye 600 m² kapalı alana sahip süt kabul odası, cip yıkama, pişirme bölümü, peynir üretimi bölümü, inkübülasyon odası, 2 adet +4 derece, 1 adet -18 derece ve 1 adet -40 derece soğuk hava deposu hizmete açılmıştır.
2023 yılında dondurma üretim hattı kurulmuş olup, dondurma üretimine başlanılmıştır.
2024 yılı itibariyle Süt işleme atölyemizde ise atölyenin tam kapasite ile çalışır hale getirilmesi amacıyla Burdur ilinde bulunan Mehmet Akif Üniversitesi Hayvancılık bölümünde üretimi gerçekleştirilen günlük inek sütü alımına başlanmıştır. Üretilen ürünlerin satışları işyurtları kantinlerinde ve satış mağazalarında satılmaktadır.
ŞEKERLEME ATÖLYESİ
Burdur E Tipi Kapalı ve Açık Ceza İnfaz Kurumumuz şekerleme atölyesinde haşhaş ezmesi ve ceviz ezmesi üretimi yapılmaktadır; Burdur Ceviz Ezmesi, çok eski yıllardan beri sadece Burdur ilinde yapılan ve Burdur'a ait, özgün bir tatlı ve ikram yiyeceğidir. Ceviz, irmik ve şekerin, eşit ölçülerdeki karışımından hazırlanan, son derece lezzetli ve hafif bir yiyecektir. 2020 yılı kurulan şekerleme atölyesi 2023 yılında BURTRAK arazisine taşınmış olup, Burdur ilimize ait Coğrafi İşaretli ceviz ezmesi üretimine burada devam edilmektedir.
RESTORAN VE SATIŞ MAĞAZASI
05.03.2024 tarihinde Adalet Bakanı Sayın Yılmaz TUNÇ’un katılımıyla hizmete açılmış ve müşteri kabulüne başlanmıştır. 2023 yılı mart ayında yapımına başlanmış olup 60*12 restoran, mutfak ve depo olmak üzere 720 m² kapalı alan 60*20 olmak üzere 1200 m² açık alan ve 12*20 olmak üzere 240 m² satış mağazasının eylül ayında yapımı tamamlanmıştır. Restoran iç kısmında çocuk oyun alanı ve bahçe kısmında çocuk parkı bulunmaktadır. Restoranda şiş, pide, ızgara vb. çeşitler günlük ürünler taze olarak hazırlanarak sunulmaktadır.
Satış mağazasında İşyurtları Müdürlüğü çatısı altında üretilen ürünlerin teşhiri ve satışı yapılmaktadır. Mağazamızda hükümlü ve tutuklular tarafından üretilen el emeği oltutaşı tesbihten ahşap oyma ürünlere, bornozdan kemere kadar birçok ürün yer almaktadır. Mağazamızda Türkiye’de bulunan birçok ceza infaz kurumunda yatan tutuklu ve hükümlülerin yaptığı ürünler ve atölyelerimizde üretmiş olduğumuz ürünlerimiz burada satışa sunulmaktadır.
FIRIN ATÖLYESİ
Bu atölyemizde günlük ortalama 1250 adet ekmek ve simit üretimi yapılmakta olup, Ceza İnfaz Kurumunun ekmek ihtiyacını karşılamaktadır. Bu atölyemiz faaliyetini aralıksız sürdürmektedir.
KANTİN
Genel olarak personel ve hükümlü/tutukluların ihtiyaçlarını karşılamak üzere 4 personel ve 7 hükümlü istihdam edilerek personel ve hükümlü/tutuklulara hizmet vermektedir.
MUTFAK
Kurumumuz personeli ve hükümlü/tutukluların beslenme ihtiyaçlarını karşılamak için hizmet vermektedir.
TERZİ ATÖLYESİ
Genel olarak hükümlü ve tutukluların elbise ütü ve elbise söküğü dikim işleri için aralıksız hizmet sürdürülmektedir.
İŞ YURTLARINDAN KARELER
Yeni Mahalle, Armağan İlci Blv. No:20, 15030 Merkez/Burdur
(0248) 233 13 55
FAX: (0248) 233 39 78
burdur.etcikadalet.gov.tr